Sammanfattning lördag

H2-3

Morgonrundan i H2-3 klassen bjöd på en gäng tuffa bataljer och en hel den heta känslor. I matchen mellan TTG IBK och FBC Lo var det unga Umeå laget klassen bättre vilket bedriften att trots två spelare mindre på planen i över 5 min (pga protokollstrul) i den andra perioden ändå inte tappa sin ledning. När man väl i tredje perioden fick ha samtliga spelare på banan kunde man rycka ifrån ytterligare och tillslut säkra en 8-3 (2-1,3-2,3-0)-seger. I övrigt stod Öjebyn för en betydligt bättre laginsats denna morgon än under gårdagens förlustmatch när man nu istället besegrade Umeå City IBF med 9-6 (3-3,3-0,3-3) efter att ha gjort det avgörande rycket i den andra perioden. Moröbacke tog en även dem sin första seger efter en jämn och tuff match mot Jäbo med siffrorna 9-7 (3-1,3-2,3-4). Innan morgonrundan var slut hann även IBS Dalen med att besegra Vattjom med 8-3 (1-0,4-2,3-1).

Under eftermiddagen spelades den sista gruppspelsomgången och vi blev bjudna på både målfest och spänning. I grupp B lyckades TTGs spelare hålla sig på banan denna gång och när gör de visar de hur svårslagna dem är. Ett aningen tröttkört Jäbo hängde inte riktigt med och TTG IBK säkrade gruppsegern med målrika 13-7 (6-2,6-2,1-3). I liknande stil kunde FBC Moröbacke säkra andraplatsen och semifinalspel genom att besegra FBC Lo med 12-6 (1-3,8-1,3-2, främst genom en imponerande andra period. I grupp A blev det betydligt jämnare och när slutsignalen gått stod IBS Dalen, Vattjoms IK och Öjebyns IBF alla på 6 poäng. Av denna trio blev det tillsist Dalen som fick kliva av tåget pga sämre intern målskillnad. Dalen kunde dock inte skylla på någon annan än sig själva då man inte pallade för pressen i sista omgången och förlorade mot Öjebyn med allt för stora 11-4 (1-0,8-3,2-1). I de andra match besegrade Jäbo IK Umeå City med 8-5, vilket gav dem de poäng de behövde för vidare avancemang.

D1-2

I damklassen kunde något överraskande Obbola IK stänga ner Klockarberget fullständigt och vinna matchen med 3-0 (1-0,0-0,2-0). Stor matchvinnare blev unga Gennet Wållberg med matchens samtliga tre mål samt storspelande Sara Forsén i Obbolas mål. Desto mer väntat var kanske att RIG Umeå skulle besegra Örnsköldsviks IBF, vilket man planenligt gjorde med siffrorna 6-1 (2-0,2-1,2-0). I övriga matcher kunde IBS Dalen säkra gruppsegern efter vinst i gruppfinalen mot Gävle GIK med 7-4 (1-1,3-2,3-2), och samma bedrift stod Sävar för när man slog Gamla Stan IBK med 4-1 (1-1,2-0,1-0).

I B-slutspelets första match under kvällen tog sig Holmsund City sig vidare till final efter att med bara 30 sekunder kvar av matchen satt det avgörande 3-2 målet mot IBF/IBS Dalen. I den andra semifinalen besegrade Ersboda SK Obbola IK med 4-1 (0-1,1-0,3-0) och därmed möts Holmsund och Ersboda i B-final under söndagen.

De sista matcherna att spelas denna kväll blev de fyra kvartsfinalerna där matchen mellan Sävar och Klockarberget sticker ut lite extra. De båda lagen följdes åt genom hela matchen och det krävdes både 5 minuters förlängning och ända in i femte straffomgången innan lagen kunde skiljas åt. Som vinnare stod tillslut Klockarberget som får ladda om för semifinal under söndagen. I övriga matcher tog sig RIG Umeå vidare efter att ha avgjort sin kvartsfinal i sista perioden mot Gävle GIK och tillslut vunnit med 7-3 (2-1,0-1,5-1). Samma bedrift stod Örnsköldsviks IBF för i matchen mot IBS Dalen då man vann med 4-2 (1-0,1-2,2-0). I den sista kvartsfinal stod Gamla Stan för en mycket bra insats och kunde något överraskande manövrera ut Umeå Västra med 5-3 (2-0,1-2,2-1).

H1

I H1 klassen fick Örnsköldsvik IBK och IBK Luleå äran att spela morgonmatch, något som ÖIBK verkade vara med bekväma med till en början då man efter första perioden var i ledning med tre bollar, en ledning som Luleå sedan aldrig lyckades hämta ikapp och slutsiffrna kunde skrivas till 6-3 (3-0,3-3,0-0). Två timmar senare var det dags för Sundsvall FBC/Ungdom och Gamla Stan att drabba samman. En intensiv och hetsig historia där Sundsvall mycket tack vare en fin sista period kunde få resultatet att rinna iväg till 10-5 (4-2,1-2,5-1).

Precis som i H2-3 klassen så var det upplagt för dramatik då nästan samtliga lag fortfarande hade chansen till att nå slutspelet när den sista gruppspelsomgången inleddes. Efter att IBF Dalen gjort sin bästa match i turnering och besegrat Sundsvall med 9-6 (2-0,4-5,3-1) i A-gruppen så innebar det att Gamla Stan skulle knipa den andra semifinalplatsen tillsammans med TTG Ungdom om man klarade av att ta en poäng mot just nämna TTG Ungdom. Något man även såg ut att göra fram till att det endast återstod fem sekunder av matchen, då TTGs Philip Lindgren på ett direktskott sätter slutresultatet 6-5(1-2,2-3,2-1) och grusar Gamla Stans drömmar på vidare avancemang. Nu blir det istället Sundsvall som tillsammans med TTG går vidare till slutspel. I grupp B blev det inte lika spännande då både GUIF (13-8 mot Örnsköldsviks IBK) och RIG Umeå (9-5 över IBK Luleå) ganska komfortabelt vinna sina matcher och ta sig vidare till söndagens slutspel.