Tre nya lag fick lyfta segerbucklan!

Efter denna sista cupdag kan nu ytterligare tre lag med all rätt kalla sig för Umeå Scandic Cup-mästare. Det första laget denna dag att koras till mästare blev Thorengruppen IBK i H 2-3 klassen. Tidigare på morgonen besegrades Vattjoms IK med 5-3 (1-1,3-1,1-1) i en (bortsett från några minuter i inledningen av den andra perioden) mycket jämn och välspelad semifinal vilket kvalificerade laget för finalspel mot Öjebyns IBF. Öjebyn och sin sida såg till att ta sig till finalen genom att besegra FBC Moröbacke med 7-4 (2-2,0-1,5-1). En match där lagen turades om att ha initiativet men där Öjebyn var det lag med klart bäst ork och skärpa i den sista och avgörande perioden.

Väl i finalen visade TTG till en början upp en överraskande mognad och ett lugn i spelet som också gav resultat. Med en kombination av bra målvaktsspel och hårt arbete lyckades man hålla ett skottglatt och frejdigt Öjebyn mållösa ända fram till matchminut 36, medan målen framåt trillade in med jämn ström. Under den andra halvan av matchen blev matchbilden en helt annan och Öjebyn var endast ett stolpskott från att få in kvitteringen i slutet på matchen. Thorengruppen vinner ändå tillslut med 7-6 (3-0,2-2,2-4) och att laget är värdiga vinnare i denna klass råder det ingen tvekan om. Det som imponerar mest är hur ett lag med 16- och 17-åringar redan nu kan visa upp ett så disciplinerat och strukturerat spel som dem gör. Krydda detta med lite ungdomlig entusiasm och individuella “skills” och så har vi vinnarna av Umeå Scandic Cup 2020.

Semi 1 Öjebyns IBF-FBC Moröbacke 7-4 (2-2,0-1,5-1)

Semi 2 Thorengruppen IBK-Vattjoms IK 5-3 (1-1,3-1,1-1)

Final Öjebyns IBF-Thorengruppen IBK 6-7(0-3,2-2,4-2)

Dagens andra mästarlag att koras blev RIG Umeå D1-2 klassen efter finalseger över Örnsköldsviks IBF med 7-2 (2-1,2-1,3-0). Bägge lagen hade tidigare under dagen imponerat i sina respektive semifinaler. RIG genom att besegra Gamla Stan med 7-1 och Örnsköldsvik genom att besegra erkänt svårspelade Klockarberget med 5-3. I finalen var RIG Umeå redan från början det spelmässigt bättre laget och man förde långa stunder spelet med ett högt bollinnehav. Örnsköldsvik försvarade sig väl och tillät ändå inte motståndarna att skapa allt för många farliga chanser och var inte heller helt oävna när man i enstaka anfallsförsök. Att RIG allt efter matchen lider lyckas gå ifrån allt mer får tillskrivas ett något högre individuell kunnande hos några av spelarna. Cajsa Alm (2 mål) och Ebba Törngren (3 mål) är lysande exempel på sådana spelare som kan göra skillnad och på egen hand bryta igenom samlade försvar. Trots en bra insats från Örnsköldsvik är man dock aldrig riktigt nära att rubba RIG Umeå denna final som nu kan titulera sig värdiga Umeå Scandic Cup-mästare!

Det ska också nämnas att det under dagen spelades en B-final i denna klass. En final där Ersboda SK stod som segrare efter att ha besegrat Holmsund City med 9-4 (2-1,4-1,3-2) i en oväntat öppen och chansrik match där lagen inte visade något tillstymmelse till trötta ben trots ett intensivt matchande under helgen.

Semi 1 Örnsköldsviks IBF-Klockarberget BK 5-3 (2-0,2-1,1-2)

Semi 2 Gamla Stan IBK-RIG Umeå 1-7(1-2,0-4,0-1)

B-final Holmsund City-Ersboda SK 4-9 (1-2,1-4,2-3)

A-Final Örnsköldsviks IBF-RIG Umeå 7-2 (1-2,1-2,0-3

Under denna sista cupdag bjöd H1 klassen på tre mycket sevärda och underhållande matcher. Först ut var semifinalen mellan GUIF och Sundsvall FBC/Ungdom där det sistnämnda laget verkligen rivstartade tillställningen. Spelarna i GUIF verkade fortfarande inte riktigt vakna och innan den första perioden var slut stod det 4-0 på tavlan. Utan att stressa upp sig kom GUIF allt närmare i matchen och inför den sista perioden skilde endast ett mål. Närmare än så skulle man dock inte komma och Sundsvall skulle reda ut den sista perioden och tillslut vinna med 8-6 (4-0,1-4,3-2) och genom det ge sig själva en finalplats. En final där RIG Umeå väntade efter ha besegrat TTG Ungdom i en riktig holmgång där lagen turades om att ha ledningen i matchen. I den sista perioden lyckades RIG med bedriften att först tappa en tvåmålsledning till ett måls underläge för att sedan vända tillbaka matchen igen i det precisa slutskedet och spika slutresultatet 7-6 (2-1,3-2,2-3).

Underhållning och dramatik fick vi även se i finalen där den första perioden inleddes i ett hisnande tempo vilket också 4-4 på resultattavlan i paus vittnar om. Lagen fortsatte att följas åter under hela matchen och inte före mitten på tredje perioden lyckas RIG Umeå skaffa sig ett tvåmåls övertag i matchen i form av 7-5 (det största målmässiga avståndet mellan lagen på hela matchen). Sundsvall skapar ett visst tryck i slutskedet men RIG Umeås herrar håller undan och upprepar bedriften som deras damlag bara timmen innan lyckades med, att vinna Umeå Scandic Cup 2020!

10.00 GUIF-Sundsvall FBC/Ungdom 6-8 (0-4,4-1,2-3)

12.00 TTG Ungdom SK-RIG Umeå 6-7(1-2,2-3,3-2)

17.00 RIG Umeå-Sundsvall FBC/Ungdom 7-5 (4-4,2-1,1-0)